Thursday, April 4, 2013

Ku Pilih Bahgia

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

Alhamdulillah..Terima kasih Ya ALLAH..


Sudah hampir berbulan-bulan juga tidak mengemaskini blog.Allahu akbar..

Insyaallah,malam ini ALLAH gerakkan hati untuk berkongsi luahan rasa hati untuk perkongsian.

Saya kini berada di sebuah negeri di utara tanah air.Dulu menuntut seribu satu ilmu di sini.Kini tujuannya sama tetapi dengan cara yang berbeza.


Alhamdulillah,sudah hampir sebulan lebih di sini.Banyak ilmu dan pengalaman diperolehi di sini.


Tanggal 18 Februari 2013,bermula perjalanan hidupku di utara tanah air..Perjalanan mencari rezeki.Hari pertama ke pejabat saya terpaksa berjalan kaki..Ya berjalan kaki hampir setengah jam.


Menunggu bas hampir setengah,namun bas tidak kunjung tiba.Di tempat yang baru,jadual perjalanan bas tidak saya ketahui.


Saya menapak satu persatu..Sampai ke pejabat dengan keadaan muka yang pucat..Merah..berpeluh.Perjalanan yang sangat memenatkan di bawah terik mentari.


Malam itu,mahu sahaja saya ingin membeli tiket bas untuk pulang ke kampung halaman setelah baru sehari memulakan tugasan.


Namun,setelah difikirkan semula..Saya perlu kuat untuk menghadapinya..Hari kedua,saya menunggu bas 1jam setengah awal daripada hari pertama.Alhamdulillah,ALLAH hadirkan bas untuk saya untuk hari kedua hingga ke hari ini.Maka,saya adalah pekerja yang masuk sejam awal ke pejabat.Sebenarnya,kalau nak dikirakan rumah tempat saya diami ke pejabat hanya 10 minit.Namun,rezeki saya buat masa ini adalah dengan menaiki bas.Alhamdulillah,maka saya perlu mengikut jadual perjalanan bas.


Alhamdulillah,sebulan lebih menaiki bas.Pernah sekali,pengalaman agak-agak kelat a.k.a pahit tapi manis juga iaitu menunggu bas untuk pulang ke rumah hampir 2jam..Ya,2 jam.Sepanjang dua jam itu,ALLAH hadirkan seorang mak cik bersama 3 orang anaknya yang turut bersama saya menunggu bas.


Saya bersembang dengan mak cik tersebut.Pelbagai cerita dibualkan.Tiba-tiba anak lelaki kecilnya menyapa 


"Mak,suruk pak ambik..Lama lagi ka tunggu bas ini..Luah anak kecil itu."

Ibunya menjawab sambil tersenyum."Kalau nak suruh pak ambik,3 kali mai..Ambik adik,pastu kak,pastu mak.Luah mak cik itu kepada anaknya.


Allahu Allah..Hati saya tersentuh.Sebak mengenangkan anak kecil itu.


Daripada seorang anak kecil itu,saya peroleh pengajaran.

Hidup itu PILIHAN,ingin BAHGIA maka ciptalah KEBAHGIAAN bukan mencari KEBAHGIAANPhoto

p/s: Alhamdulillah,petang ini baru berpeluang menge"post" Entry yang ditulis minggu lepas.Alhamdulillah,ALLAH izinkan  menghantarkan kereta.Kini ke tempat kerja,"housemate" hantar dan ambil dengan kereta.Terima kasih Ya ALLAH

No comments: