Friday, June 29, 2012

Bila ada BF..eh...eh..FB la..

Alhamdulillah..Penat juga satu nikmat daripada ALLAH.Sememangnya penat sejak  awal bulan 6 ini.Sepanjang miggu terisi.Alhamdulillah.

Pergi kelas buat kek..Buat kuih..Apa lagi..??

Penat sampai krem kaki(betulkan ejaan)...Abah selalu tanya

Penat ke angah??

Jawapan skema anaknya(saya la tu)..Tak penat sgt.hehe

Selepas pembedahan tahun lalu,saya mudah mengah.I dont know why.(cakap omputih plak ye).

Baiklah,tutup cerita di atas...Dulu saya tak berapa tau sangat tentang FB.Tak nak buat pun sebenarnya tapi bila ada yang bertanya ditambah lagi dengan cerita bila ada fb senang nak cari kawan-kawan lama yang terputus khabar berita..Maka saya pun buat fb.(Putus..hhehe..saya anak seorang bekas tentera..maka tau2 ye..berhijrah ke sana dan ke mari)..sampai sekarang saya masih cuba mencari jiran saya yang merupakan kawan sekolah saya semasa di Kem.

Mula kekok juga,akhirnya tau juga caranya.Alhamdulillah,daripada FB ini juga dapat eratkan ukhuwwah antara muslimat.

Yang paling terkesan,ukhuwwah yang terjalin di maya ini direalisasikan di dunia nyata.

Saya berjumpa face to face dengan seorang sahabat yang pada mulanya hanya dikenali d fb.Seronok juga.

Bila ada FB juga,dapat juga ilmu dan manfaatnya.Alhamdulillah,dengan izin ALLAH,melalui FB saya telah 2 kali menyertai konvensyen anjuran IluvIslam sebagai volunteer.Hebahan mencari volunteer oleh IluvIslam d fb menyebabkan saya berpeluang untuk menyertainya.

Itulah,nak pesan kepada sahabat2 dan diri sendiri..Gunalah teknologi dengan sebaiknya.Jangan disalahgunakan.Padah menanti di sana nanti.

Bagaimana menggunakan dengan sebaiknya??

Bila kita rasa yang ianya boleh jadi "add value' untuk kita di SANA nanti.

Post gambar sambil muncungkn mulut(baca :tak menutup aurat)..Agak2 ada manfaat tak untuk dalam buku amalan kita untuk dibawa menghadap Ilahi nanti???

Jadi,fikir dahulu sebelum melakukan sesuatu.

Ok,insyaallah jumpa lagi.


Adik sepupu saya,Azra Batrisya
Rindu kak Lin pada kamu:-)









Monday, June 25, 2012

Kongsilah denganNYA

Satu mesej masuk ke peti mesej saya minggu lalu..

tet..tet..tet..(Bunyi mesej masuk)..

Akak,saya dah dapat lesen..(Saya baca mesej ini dengan nada gembira)

Alhamdulillah,saya turut merasakan syukur dan gembira atas kejayaan adik ini mendapat lesen kereta.(akak yg menaip ini pun belum lagi ambil lesen memandu..Insyaallah,dalam tahun ini akan ambil)

Baiklah..step seterusnya,saya membalas mesej adik  itu dengan ucapan tahniah.

Baiklah,setiap kejayaan yang diperolehi sudah pasti diraikan dengan kegembiraan.

Tapi,kadangkala berlaku juga setiap kejayaan yang diperolehi hanya dipandang sepi oleh insan-insan disekeliling.Insan-insan yang dipercayai yang akan sekali meraikan kegembiraan itu bersama kita.

Usah bersedih andai itu terjadi..Tarik nafas..and SAY..ALHAMDULILLAH.Mari tetapkan niat segala kejayaan daripada DIA dan seharusnya mulakan berkongsi kejayaan dengan DIA.

Sujud syukur padaNYA atas kejayaan yang DIA berikan buat kita...Jangan bersedih,sebarkan kebahgiaan.
Berkongsilah kejayaan dengan YANG MAHA PEMBERI kejayaan.

Di kesempatan ini juga,saya ingin mengucapkan syukur dan tahniah atas kemenangan atas Dr Morsi.Alhamdulillah,syukur ke hadrat ALLAH SWT.

Sebak dan terharu menyelubungi diri.


 

TAKBIR!!!

ALLAHU AKBAR.


Thursday, June 21, 2012

~Syukur Box~

Assalammualaikum


Subhanallah..Lama sungguh rasanya tak update blog..Hari ini nak kongsikan sesuatu yang menarik untuk tatapan pelawat teratak ini.Terima kasih yang tak terhingga kepada kalian kerana sudi menjenguk teratak ana yang dhaif ini.


Segala teguran,nasihat dan sokongan dialu-alukan.Ok,kembali kepada topik utama..Ok,ready ya..nak kongsikan sesuatu..




Tadaaaaaaaa.....



~TERIMA KASIH kepada coach Maria Marzuki kerana sudi berkongsi di Konvensyen Super Parents anjuran iluvislam.com.~

p/s: caranya tulis di kertas kecil akan nikmat pemberian Allah yang harus kita syukuri.Kemudian,masukkan dalam "SYUKUR BOX".Setiap hujung minggu muhasabah kembali segala yang telah kita ISI di dalamnya.Subhanallah.
(^_^)

Ok,sampai di sini sahaja.Insyaallah jumpa lagi.Boleh buat ya sahabat-sahabatku..

Saturday, June 9, 2012